Solar Trends
March 26, 2020

Сонячна станція на 1 МВт — панацея від рецесії ринку ВДЕ України або тимчасовий тренд?

У перші тижні 2020 світова криза здавалась чимось олд-фешн (що назавжди забрав 2008-й разом з емо-зачісками), коли потроєння курсу “$” було ще недорогою ціною євроінтеграції, і всі кругом хворіли на класичну ВСД, навіть не чувши про коронавіруси та пандемії. Саме тоді українські EPC-контрактори почали говорити про нові стратегії та тизерити пропозиції з цінами на 1-мегаватні сонячні електростанції позиціонуючи, як відповідь ринку на зміни правил гри зі сторони держави.

Чому пропонують саме 1 МВт?

Ми знаємо про ринок покупця (коли пропозиція переважає над попитом), про ринок продавця (коли попит більший за пропозицію), а тепер ми вам розкажемо про ринок Шредінгера на прикладі ринку ВДЕ в Україні.

Спойлер: живий кіт чи мертвий ми дізнаємося, коли пропустимо його через ящик у вигляді ринкових умов і встановлених державою правил гри.

🔴 Система формування інвестиційних пропозицій в Україні.

Вихід "мегаваток" на ринок у якості окремого продукту в категорії промислових СЕС був стовідсотковим збігом всіх обставин:

  • Невеликий відносно технічно нескладний проєкт для контрактора, який, скоріше за все, вже має пул підписаних Pre-PPA та готових до будівництва земельних ділянок;
  • Фінансово стабільний і надійний для інвестора проєкт, що не буде виходити на аукціон, і гарантовано отримає "зелений" тариф 0.11 євроцентів (для наземної СЕС) або 0.12 (для даху) за кВт-год. Декілька одномегаваток — варіант диверсифікації активів. Існує також варіант мінімізації ризиків з будівництвом об'єктів генерації е/е відразу під потреби підприємств (Corporate PPA), для мінімізації факторів ризику зі сторони державних регуляторів, але це вже інша історія.

Отже, державні умови розподілу коштів підтримки/дотацій та правил гри Нового ринку електроенергії сформували попит на пропозицію такого формату, передбачення чого великими гравцями ринку стало визначальним, і навіть нові кризові умови, що (будемо називати речі своїми іменами) динамічно насуваються на всі сектори світової економіки.

Як вийшло, що нафта дешевшає на 25%, і ВДЕ стали найстабільнішим сектором енергетики? Інсайти від аналітиків нелегалів, або які інвестиційні рішення можна назвати антикризовими

Не вірте тим, хто казав, що ви ніколи не повернетесь у свій 2008-й.

Можливо, нажиті сантиметри на талії "за 2 місяці, без спортзали, смс та реєстрації" ви й не скинете, але нажиту платоспроможність еквівалентну курсу гривні — скинути цілком можливо. Сонячні EPC-контрактори хоч і не мають друкарського станка з доларами, проте мають пул готових проєктів з гарантованим профітом у євро, тому, хоч і прогнозується спад активності, ми очікуємо на попит як мінімум від інвесторів, що хочуть "заморозити" та не втратити активи під час кризи.

Не вірте тим, хто казав, що ви ніколи не повернетесь у свій 2014-й.

Наші вітання всім, хто прагнув до Митного Союзу (=залежність від рубля та російської нафтової голки) та оголошував тогочасний стрибок курсу дефолтом. Це про економіку, а не про політику. Так, Україна, що, нарешті, незалежна від російського газу, знову можливо очікує інфляції гривні, але не світової ізоляції та краху сировинної економіки, яких чекає Росія. До чого тут ВДЕ? І тут включається наша непостійна рубрика "геополітичні та макроекономічні інсайти від аналітиків нелегалів":

«А в нас на газ й нафту особливо ніколи ставки не й не було, було лише бажання диверсифікації енергоджерел тому в нас залишається найвищий ЗТ в Європі, дякуючи якому ми отримали значний обсяг власних об'єктів генерації електроенергії з чистих джерел. А у перспективі бенз по 15 грн стане приємним бонусом, тай той мало хто буду в майбутньому купувати. Cybertruck він уже не потрібен».

Повернемось до переваг наших мегаваток, що стануть ключем до задоволення ряду актуальних потреб, і вже стали новим трендом ВДЕ, до причин розвитку яких додалась ще й світова криза.

Стрімке зростання частки ВДЕ було зумовлене станціями з надвисокою потужністю. Такий профіт призводить до часткових обмежень виробництва на законодавчому рівні. Для уникнення перенапруги мережі доцільно розміщувати надпотужні станції лише там, де є потреба у великій кількості енергії, наприклад, для потреб підприємств чи заводів.

Отже, в сучасних умовах, 1-мегаватна сонячна електростанція — антикризове рішення для всіх зацікавлених сторін.

🔴 Чому 1 МВт — універсальне антикризове рішення для всіх сторін.

Хоч нові правила гри мають безліч недоліків, вони в деяких питаннях є досить справедливими. Наприклад, в тому, що покладають відповідальність за небаланси на об'єкт генерації електроенергії.

Helios Strategia Group має багаторічний досвід будівництва багатомегаватний "фотополей", і ми плануємо продовжувати реалізацію проєктів різних масштабів, проте в дійсних умовах однією з причин актуальності одномегаваток є реалії стану української енергетичної системи. Ми маємо досвід кейсів реконструкції ділянок мережі та підстанцій куди приєднані наші СЕС, проте, в глобальному масштабі, стан мережі залишає бажати кращого. Багатомегаватні фотополя — ризики небалансів (для інвестора) та перенавантаження мережі (для енергосистеми країни).

Одномегаватки стали універсальним антикризовим рішенням для всіх сторін.

Що пропонують і як обрати?

Зараз ринок продовжує насичуватись пропозиціями, і їх характеристики коливаються в таких діапазонах ("під ключ"):

  • Ціна* від 0.6 до 1 EUR/W (600 тис. — 1 млн);
  • Площа** від 1.5 до 3 Га;
  • Терміни*** EPC від 3 до 8 міс.

*Ще на початку року, моніторивши пропозиції, ми прогнозували зниження средньої ціни до 0.7 EUR/W, проте такого падіння курсу гривні, який ми спостерігали впродовж березня 2020, не очікували жодні аналітики, адже весь світ раптово перейшов на рейки боротьби з COVID-19. Тепер же охочі зробити інвестиції мають поспішати зробити вкладення за вигідним курсом (це стосується як українців, так і іноземців, адже криза матиме світовий характер).

Щодо ціни: обираючи проєкт зараз або в найближчі пів року, враховуйте, що дешевший проєкт може бути з кращими умовами та з топовим обладнанням (наприклад, тому що обладнання закуплене по старому курсу); і при цьому дорожчі проєкти можуть виявитися більш довготривалими та не гарантують якості. Тому, сонячна енергетика — галузь, в якій треба приділити достатньо уваги деталям, проте профіт теж не змусить себе чекати.

Як і завжди, при виборі об'єкту інвестування рекомендуємо враховувати не лише перераховані параметри, але, в першу чергу, надійність контрактора, що пропонує вам проєкт (це стосується і 1-мегаваток, і багатомегаватних фотополей, і домашніх міні-СЕС). У другу чергу, вашої уваги заслуговує обладнання.

**Класичне питання — mono чи poly модулі — впирається в розміри наявної земельної ділянки. Полікристалічні модулі не менш надійні, ніж монокристалічні, й за наявності достатніх площ, можна досягти тієї ж виробітки енергії СЕС.

Не можемо знехтувати можливістю пропіарити наш фейсбук-блог про принципи підбору PV-продуктів, де ви зможете знайти відповіді на питання щодо підбору обладнання (читайте новини та пишіть у приватні повідомлення).

Розмова про обладнання плавно підводить нас до болючої теми термінів. Талановиті китайці, що навчились найкраще та найефективніше у світі виробляти фотоелектричні модулі, так само талановито перемогли пік епідемії COVID-19 ціною жорсткого карантину та затримок у виробництві, що, своєю чергою, підпадає під форс-мажорні пункти більшості договорів постачання. Подальше обмеження міжнародного сполучення ще більше підійматиме ціну та цінність усіх видів товарів, і тому варто конкретно оговорювати терміни постачання та ціни на продукцію.

***Мінімальні терміни реалізації 1-мегаватного проєкту (3-4 міс.) можна забезпечити лише за умови наявної земельної ділянки, договорів Pre-PPA, обладнання на складі (або очікування поставок найближчими тижнями, що теж може бути ризиковим), власної монтажно-будівельної бригади в штаті компанії, що працює під час карантину. Цей пункт знову підводить до питання надійності контрактора. Коло замкнулося — всі критерії тісно взаємопов'язані.

Отже, пропозиція в 1 МВт "чистих" потужностей — панацея від рецесії ринку ВДЕ України або тимчасовий тренд?

Підбиваючи підсумки лонгріду, нескладно здогадатися, що, хоч і предмет розмови можна вважати антикризовим рішенням, воно не є універсальним на всі часи. Отже, поєднуючи в собі "обидві сторони медалі", одномегаватники стануть головним трендом галузі промислової сонячної енергетики на найближчий час рецесії ринку, задовольнивши інтереси всіх сторін і учасників ринку ВДЕ.

Підписуйтесь на наш 👉 Facebook, Instagram, Telegram-канал, щоб споживати ще більше контенту про ринок відновлюваної енергетики та не тільки. Крутецьке відео збудованих нами СЕС можна глянути в YouTube.
Всім сонця та антикризового настрою, все буде 👌!

With love Helios Strategia Group 😘

------

Copyright © Helios Strategia LLC, 2020. Усі права захищені.
Ви можете вільно: Поширювати — розповсюджувати матеріал у будь-якому вигляді чи форматі. Helios Strategia LLC не може відкликати ці дозволи поки ви дотримуєтесь умов використання.

Використання на наступних умовах: Ви маєте обов’язково вказати автора та вказати чи було внесено зміни до твору. Ви можете зробити це у будь-який розумний спосіб, але так, щоб не створювати враження стосовно того, що ви автор твору в цілому чи будь-якої його частини або, що Helios Strategia LLC підтримує чи схвалює вас або ваше використання твору. Ви не можете використовувати матеріал для комерційних цілей. Helios Strategia LLC не надає похідних прав на твір.